Friday, May 2, 2008

5 perkara pertama....

I was tagged by Ectopy
so here it goes;
5 perkara pertama yg terjadi dalam hidup

1)Pertama kali berjauhan dari family,chewahhhh
First time jauh dr rumah was when i got an offer to do my pre-U at matriculation centre in xxxxx.I ingat lagi i dihantar ke padang jarak padang terkukur tu on thursday tp ingat tarikhnye.my parents and siblings yg hantar except Pxxx tak ikut sbb die ada exam kot kt skolah.dah antar tu biasalah die bg masa la nk kemas bilik sume and then before 6pm if tak silap,sume parents kne balik.time tuuu kitorang sume punyelaaaa nangis,mmg nangis takk hengat okkk!!dgn my dad skali airmata berlinang-linang.my family time tu ibarat menghantar i untuk pegi jalani hukum gantung plak!heheheh mcm laaa i tak nangis...i punyeee nangis jgn crite laaa.siap dah panjat tangga nk gi bilik tuh pon tangan dok melambai lg.termasuk i,ada 6 org budak xtxx yg tercampak kt situ.itulah tempat yg paling i takkk soka(time dulu laaa if skang ni,tak kesah sgt kot).albeit there are six of xtxxians there but i'm not very close to them since high school so i was kind of lonely ler.kt sana, we all tak bleh bawak handphone tp i harus la ada handphone kan my parents akan call every night or tak pon i yg akan call umah!kt sana my friends ni sume panggil i manje!padahal yg my roommate lg la manje sbb die tu anak tunggal & die pon call parents die everyday gak siap parents dtg every week without fail just untuk bawak stock makanan untuk die.kitorang budak xtxx ni sume mmg laa tak tahan dok sana.kitorang bleh balik umah once a month je so balik umah on friday,sunday afternoon dah kne balik tempat tu before 6 pm!so time tu,pagi ahad je sapepon mmg takkan bleh nampak i senyum laaa kan.and then yg lg i taknak dok situ sbb penah skali time my parents hantar i balik sana,i kne marah dgn pak guard sbb x pakai baju kurung!bengong punye pak guard...lepas result JPA kluar ramai la kluar sbb dpt offer pegi oversea,i tak apply pon JPA sbb ntah,tak penah tau n ambik tau pasal scolarship nih sume.my roommate dpt so die kluar.then my friend sorang lg kluar pi JPA gak,sorang lg kluar sbb family migrate ke US and then sorang lg kluar sbb dpt offer JPA 2nd intake.last2 tinggal i ngan sorang lg je.tp my friend sorang tu je yg survive kt sana,sbb a few months later i plak angkat kaki dr sana dan dok umah bt STPM,ramai org kata pilihan bodoh tp ntahla...tp my friend tu lepas result matrix n UPU kluar,die plak migrate ngan her family to NZ,tak silap pointer die gempaq gak...

2)Pertama kali berjumpa dgn my bf
I
ni terjadi a few years back,takde lah lama sgt!I kenal dgn my bf ni dr satu this dating web or whatever we call it lah kan known as LoveHappens.Mmg klakar dan pelik sbb i tak penah minat dan percaya bende2 ni tp ntah mcm mane saje gatal laaa plak n my bf pon kata die pon die punye student ke ape ntah yg masukkan.so die pon msg i n from there we exchanged email n start to email each other.From his email,i rasa yg die ni sgt laa polite n bkn jenis yg gatal2 nih.Then he gave his no. but i never had the guts to call until laaa skali tu i tgh tension ngan this one maths paper ni that i had called him.so lepas tu kitorang call2 sume.Then one day die kata die ada around my campus kt xx dulu and die nk jumpe so i pon macam terkejut laa sbb takde plan nk jumpe lg kan.I tak bgtau pon my lab kt mane tp he managed to find my lab and budged in to my lab.I was so shocked that i had asked him to go back...jahat kan?kesian die,dahla basah kne hujannye.tp lg satu sbb i takot mak2 tiri nampak.my friends 2 org ni were like "kesian die tau, sha suh die balik.td ble die nampak muke sha die excited mcm nampak isteri!".i pon tak tau why budak2 tu ckp mcm tu,i mean isteri?mcm pelik laa kan.Then i pegi la kejar die n soh die tunggu i siapkan keje skit.ohh ye,die siap pakai labcoat okkk...

3)Pertama kali dilawati Ms red spot
Ini terjadi sewaktu i berumur 13 tahun.time tu bolan pose if tak silap.i skolah ptg time tu and then balik dr skolah dlm 6 lebih tetibe nampak ada brownish stain on my panty and i pon sgt laa takut.i dah tau,ni tak lain tak bokan,i dah jd anak dara la nih,chewahh.tatapi permasalahannye ialah bagaimana hendak ku kabarkan pada ibuku?i ada la bt a few attempts untuk bg tau tp tak terdaya.yg mentensionkan i ialah,my eldest sis blom kne and then tetibe i plak dah kne so i tak tau nk turn to sape and rase macam malu ke ape plak sbb kne dulu dr my sis.and untuk pengetahuan sume,sy telah merahsiakan perkara tersebut selama 6 bulan!!!!!!i pon tak tau mcm mane i bleh survive!tp kadang2 tu penah jugak laaa bt2 solat walaupun tgh period,bleh tak?then 6 months after i kne,my sis plak kne and die dgn penuh gabranye telah memberitahu kt i.i pon slamba laa ckp i dah kne.my sister sgt rapat ngan my mom so bgtau terus and time tu br my mom tau i dah kne.since then my mom mmg agak risau dgn i sbb die rasa i ni perahsia sgt n from then if muka i lain skit pon sbb penat ke apa,die akan tanye bertubi-tubi ape masalah i....eh apasal banyak no 6 plak nih ye?

4)Pertama kali memperkenalkan lelaki kpd my parents
I sebenarnye maleh nk cite yg ni tp sbb nk cukupkan lima so no choice lah!I kenalkan my bf ni yg merupakan lelaki pertama yg i kenalkan kepada my parents during my convo.tp sgt mentensionkan...i lah satu-satunye org yg menangis di hari convo!after that day i telah diberi amaran oleh my parents not to see him again but tau2 jelah kan...takkan bleh laa i tak jumpe die kann.everyday jumpe n lepas ni pon nk pegi jumpe okkkk...

5)pertama kali pegi interview
Itulah yg i ada cite kt sini aritu...tulah my interview!I manage to answer all their questions n ntah laaa i rasa if dorang nk evaluate i, i rasa i punye presentation tu ok lah tp permasalahnnye drang mempertikaikan my project.yeah that ENCIK,pertikaikan my project yg telah dicadangkan kpd i oleh seorang PROF!maleh nk cakap dah la kan...tp mmg la patut apply under cluster lain sbb org2 ni tak paham project our group nih kot...

selesai sudah lah sy dgn tag ini....

blogger nih dah main gile balik,tulisan jd kecikkk...



Al-fatihah to Tan Sri S.M Nasimuddin S.M Amin.May ALLAH bless his soul.Ameen....

2 comments:

the ectopy said...

hello...thank you sebab suka baca my blog...i just need a break, at least 2 weeks. im fickle-minded, im sure tak lama lagi mesti i have loads to say, hehehe...

green apple said...

ms red datang jumpa aku masa aku umur 16 tahun, percaya ka???